CHIA semená – moderná či naozaj super zdravá potravina?

CHIA semená – moderná či naozaj super zdravá potravina?

CHIA semená dnes už pozná asi každý, a to bez ohľadu na vek, či spôsob stravovania. Mnohé super potraviny si po čase vyslúžia nálepku marketingových trikov, ktoré chcú zo zákazníka vytiahnuť čo najviac peňazí, za bezcennú potravinu. v prípade týchto semienok, však hovoríme naozaj o nenahraditeľnom a veľmi cennom zdroji prospešných látok.

chia semínka
 
Šalvia hispánska
 
Tieto semienka sú plodmi hluchavkovitej rastliny s názvom Šalvia hispánska ( Salvia hispanica). Jej domovinou sú vyššie položené miesta v Strednej Amerike. Výzorom, by sme ju mohli prirovnať k našej fialovej hluchavke. Pokiaľ by ste sa rozhodli pre jej pestovanie, určite by vám vyrástli krásne, dekoratívne kvety. Semien by ste sa však pravdepodobne nedočkali. Táto šalvia je totiž veľmi náročná na dĺžku dňa a noci, ktoré pozná zo svojej domoviny.
 
Šalvia hispánska je veľmi rýchlo rastúcu bylinu a aj preto je používaná na tvorbu takzvaných „chia pets“.  Ide o rôzne kvetináče v tvare zvierat, filmových, či rozprávkových postavičiek, alebo ľudské hlavy. Semená sú vysiate na niektorých ich častiach. Napríklad na brade, alebo hlave. Ak tieto kvetináče začnete polievať, za krátky čas na nich začne rásť šalvia a vytvorí zaujímavé kreácie.
 
Zdravé a navyše zasýtia
 
Ich silu poznali už Mayovia a Aztékovia. V reči týchto národov, znamená slovo „chia“ silu a slovo „chian“, olej. Obsahujú množstvo vitamínov, a to hlavne béčko a céčko a minerálnych látok ako napríklad zinok, fosfor a vápnik. Okrem toho sú zdrojom vlákniny, antioxidantov a bielkovín. Semienka podporujú trávenie, obranyschopnosť organizmu, napomáhajú udržiavaniu správnej hladiny cholesterolu a cukru v krvi, zlepšujú koncentráciu a v neposlednom rade dodávajú telu energiu.

chia

Ich veľmi dobrou vlastnosťou je to, že nás dokážu zasýtiť na dlhú dobu. Po tom, ako do seba semená vsiaknu tekutinu napučia. Okolo nich sa vytvorí hustý rôsol. Ak ich teda zjeme, v našom žalúdku niekoľkonásobne zväčšia svoj objem, a práve preto nepociťujeme hlad dlhšiu dobu.